Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

4.5 (202 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Makaronu podanego w ten sposób nigdy nie odmówię, bo dobrze przyrządzony szpinak jest bardzo dobry. Ponadto danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 400g makaronu
    500g mięsa mielonego
    150-200g świeżego szpinaku
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    180g śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę pokroić w kostkę. Szpinak oczyścić. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać szpinak, wymieszać i chwilę podsmażyć. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i połączyć ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Całość wylać na patelnię z mięsem i szpinakiem, wymieszać, zagotować. Sos z mięsem doprawić do smaku. Następnie do ugotowanego makaronu przelać sos, dokładnie wymieszać i podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować