Pyszna Chałka i sposób zaplatania :)

4.5 (157 ocen)

Od dawna chodziła za mną taka Chałka , mleczna , słodka , puszysta , z dużą ilością kruszonki na wierzchu . Smak dzieciństwa !

Składniki:

  • ( na 2 chałki )

    15g świeżych drożdży

    200ml mleka

    100ml wody

    2 łyżki miękkiego masła

    2 łyżki cukru

    650g mąki pszennej + do podsypania

    1 jajko

    1 łyżeczka soli



    Dodatkowo :

    2 łyżki wody + 1 łyżka miodu - do posmarowania

    kruszonka ( 2 łyżki roztopionego masła + mąka + cukier ) - do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Pyszna chałka i sposób zaplatania :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałka 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę.

    Kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 2 części . Z każdej części robimy 5 wałeczków równej długości . Zaplatamy tak jak pokazałam na zdjęciach :)
  • 2. Gotowe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia .

    Po tym czasie smarujemy chałki wodą rozmieszaną z miodem i posypujemy kruszonką ( do miseczki wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki cukru i wlewamy przestudzone roztopione masło , wyrabiamy w rękach okruszki ) .

    Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy chałki ok. 25-30 minut , aż nabiorą złotego koloru .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować