Pyszna domowa chałka z rodzynkami

4.5 (152 ocen)

Kto z nas nie lubi chałki? Kupujemy ją w sklepach, lecz domowej roboty jest jeszcze pyszniejsza, a co najważniejsze tańsza i bardzo łatwa w przyrządzeniu.

Składniki:

  • 300g mleka
    50g masła
    29g świeżych drożdzy
    60 g cukru
    550g mąki
    1/4 łyżeczki soli
    kilka rodzynek
    1 jajko, roztrzepane w miseczce
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Pyszna domowa chałka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podgrzać mleko, masło, drożdże oraz cukier.
    Następnie zdjąć z gazu i dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wyrobić (trzepaczką bądź mikserem na małych obrotach) na gładką masę.
  • 2. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1godz.
  • 3. Podzielić ciasto na trzy części, każdą z nich rozwałkować na wałki. Pozostawić na 5 min. Połączyć końcówki wałków i spleść je ze sobą jak warkocz, końce również połączyć.
  • 4. Splecione ciasto umieścić na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, odstawić na 30min, aby zwiększyło swoją objętość, po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na wierzchu rodzynki (lekko dociskając je do ciasta).
  • 5. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30min.

Porady

Chałka posmarowana dżemem, pita z kakao to smaczna kolacja oraz śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować