Pyszna babka cytrynowa, puszysta i szybka (zawsze wychodzi)

4 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wielkanoc coraz bliżej, więc zapraszam na pyszną babkę cytrynową, do zrobienia w kilka chwil.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *piekłam w formie o górnej średnicy 23cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

    -5 jajek
    -3/4 szkl cukru
    -1 szkl mąki pszennej tortowej
    -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    -0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -sok z jednej dużej cytryny
    -kilka kropel aromatu cytrynowego

    LUKIER CYTRYNOWY

    -sok z połowy cytryny
    -łyżka wody
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Pyszna babka cytrynowa, puszysta i szybka (zawsze wychodzi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Trzeba to robić dość długo.
    Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone masło-wszystko miksujemy do połączenia.
    Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) posypujemy bułką tartą Ciasto przelewamy do formy,
    wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu.
    Gorącą babkę wyciągamy z formy. Studzimy
    Ostudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować