Na początku kruchy spód jest twardy, ale po nocy spędzonej w lodówce mięknie i rozpływa się w ustach. Krem jest bardzo prosty do przygotowania. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie piecze ciast.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
o CIASTO KRUCHE:
o 1 żółtko,
o 70g cukru pudru,
o 270g mąki,
o 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
o 200g masła,
o KREM MASCARPONE:
o 500g serka mascarpone,
o 2 łyżki soku z cytryny,
o 6 łyżek cukru pudru,
o DODATKOWO
o 1 puszka brzoskwiń,
o 2 galaretki brzoskwiniowe,
Pychotka brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło umieść w misce razem z cukrem pudrem. Ucieraj je przez 5 minut mikserem. Dodaj żółtko i ucieraj jeszcze 2 minuty. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ciasto będzie bardzo klejące. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Ciasto podziurkuj widelcem.
Ciasto upiecz na złoty kolor, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź.
KREM: Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny oraz cukier puder. Ucieraj go mikserem przez 2 minuty. Krem wyłóż na podpieczony spód.
Brzoskwinie odsącz z zalewy. Pokrój je w plasterki i poukładaj na wierzchu kremu.
Galaretki rozpuść w 2 i ½ szklanki gorącej wody. Tężejącą galaretką zalej brzoskwinie.
Ciasto odstaw na 12 godzin do lodówki.
Komentarze