Pychotka brzoskwiniowa

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Na początku kruchy spód jest twardy, ale po nocy spędzonej w lodówce mięknie i rozpływa się w ustach. Krem jest bardzo prosty do przygotowania. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie piecze ciast.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • o CIASTO KRUCHE:
    o 1 żółtko,
    o 70g cukru pudru,
    o 270g mąki,
    o 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    o 200g masła,
    o KREM MASCARPONE:
    o 500g serka mascarpone,
    o 2 łyżki soku z cytryny,
    o 6 łyżek cukru pudru,
    o DODATKOWO
    o 1 puszka brzoskwiń,
    o 2 galaretki brzoskwiniowe,
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Pychotka brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło umieść w misce razem z cukrem pudrem. Ucieraj je przez 5 minut mikserem. Dodaj żółtko i ucieraj jeszcze 2 minuty. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ciasto będzie bardzo klejące. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Ciasto podziurkuj widelcem.
    Ciasto upiecz na złoty kolor, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto wystudź.

    KREM: Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny oraz cukier puder. Ucieraj go mikserem przez 2 minuty. Krem wyłóż na podpieczony spód.

    Brzoskwinie odsącz z zalewy. Pokrój je w plasterki i poukładaj na wierzchu kremu.
    Galaretki rozpuść w 2 i ½ szklanki gorącej wody. Tężejącą galaretką zalej brzoskwinie.
    Ciasto odstaw na 12 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować