Brzoskwiniowa pychotka z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Przesiewamy mąkę z kakao. Oddzielamy białka od żółtek i w osobnej misce ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i szybko miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy stopniowo mąkę z kakao, dokładnie ręcznie mieszając.
2.Spód wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia.
3.MASA SEROWA: Mielimy twaróg trzykrotnie i miksujemy z cukrami i aromatem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy nieco ostygnie, dodajemy są do masy serowej.
4.Spód nieco przycinamy według gustu.
5.Masę serową wylewamy na przycięty spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
6.Jedną brzoskwinię przycinamy i jej kawałki wykładamy na masę serową.
7.MUS BRZOSKWINIOWY: Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i ostudzamy. Brzoskwinie odsączamy z syropu i miksujemy na gładki mus. Dodajemy galaretki.
8.Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie powoli tężeć, a masa serowa jest już stężała, wylewamy go do tortownicy i wkładamy do lodówki. Kiedy tylko stężeje, jest gotowy do spożycia; smacznego!
Komentarze