Brzoskwiniowa pychotka z musem

0 (0 ocen)

Ciasto nie ma jakiejś szczególnej historii, ale nadrabia smakiem. Wykończony jest brzoskwiniowym musem, który rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • SPÓD:
    - 2 jajka
    - 3 łyżki kakao
    - 100 g mąki pszennej
    - 80 g cukru pudru

    MASA SEROWA:
    - 1 kg twarogu
    - 3/5 szklanki cukru pudru
    - łyżeczka cukru wanilinowego
    - aromat pomarańczowy
    - 4 łyżki żelatyny + wrzątek

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    - duża puszka brzoskwini w syropie
    - 2 galaretki w kolorze pomarańczowym
    - 400 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Galaretki Mus Musy

Brzoskwiniowa pychotka z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Przesiewamy mąkę z kakao. Oddzielamy białka od żółtek i w osobnej misce ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i szybko miksujemy. Wyłączamy mikser i dodajemy stopniowo mąkę z kakao, dokładnie ręcznie mieszając.
  • 2. Spód wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. MASA SEROWA: Mielimy twaróg trzykrotnie i miksujemy z cukrami i aromatem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy nieco ostygnie, dodajemy są do masy serowej.
  • 4. Spód nieco przycinamy według gustu.
  • 5. Masę serową wylewamy na przycięty spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  • 6. Jedną brzoskwinię przycinamy i jej kawałki wykładamy na masę serową.
  • 7. MUS BRZOSKWINIOWY: Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i ostudzamy. Brzoskwinie odsączamy z syropu i miksujemy na gładki mus. Dodajemy galaretki.
  • 8. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie powoli tężeć, a masa serowa jest już stężała, wylewamy go do tortownicy i wkładamy do lodówki. Kiedy tylko stężeje, jest gotowy do spożycia; smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować