Dwaj łakomi Włosi Carluccio i Contaldo podsunęli mi pomysł na wypróbowanie tego genialnego przepisu. Łączy on w sobie wszystkie warzywne smaki Włoch. Może być dodatkiem do dań mięsnych, ja jadłam go j
Dla 4 osób
Składniki:
2 duże czerwone papryki,
2 duże zielone papryki,
1 cebula,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
pół kilo pomidorów i kilka łyżek passaty pomidorowej,
sól i pieprz do smaku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Puvruna - specjał piemontu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę pokroić w paski a cebulę w plastry.
Wszystko włożyć do garnka, dodać czosnku i oliwy.
Gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać sól i pieprz. Gotować jeszcze przez 20 minut.
Najlepiej podawać na ciepło jako danie główne lub jako przystawkę.
Smacznego!
Komentarze