Puvruna - specjał Piemontu

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dwaj łakomi Włosi Carluccio i Contaldo podsunęli mi pomysł na wypróbowanie tego genialnego przepisu. Łączy on w sobie wszystkie warzywne smaki Włoch. Może być dodatkiem do dań mięsnych, ja jadłam go j

jlatuszek
  • 4 porcje

Składniki

2 duże czerwone papryki,
2 duże zielone papryki,
1 cebula,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
pół kilo pomidorów i kilka łyżek passaty pomidorowej,
sól i pieprz do smaku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Puvruna - specjał Piemontu

  • 1. Paprykę pokroić w paski a cebulę w plastry.
    Wszystko włożyć do garnka, dodać czosnku i oliwy.
    Gotować pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać sól i pieprz. Gotować jeszcze przez 20 minut.
    Najlepiej podawać na ciepło jako danie główne lub jako przystawkę.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekkuchnia włoskaobiadwegetariańskiewegańskiepapryka żółtadieta bezglutenowapomiddory w puszcepassata pomidorowa

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti alla puttanesca

Dodane przez: Ola1984

Spaghetti alla puttanesca

Pyszny włoski, makaronowy specjał,...

kurczak faszerowany

Dodane przez: elka72

Faszerowany kurczak

Faszerowanego kurczaka robię na...

faszerowana pierś indycza

Dodane przez: ircia

FASZEROWANA PIERŚ INDYCZA

KRUCHUTKI,AROMATYCZNY SPECJAŁ

kartacze, cepeliny, kołduny

Dodane przez: majka190382

Kartacze, kołduny, cepeliny - wykonanie krok...

Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny,...

Pierś z kurczaka z dynią

Dodane przez: Jaga85

Pierś z kurczaka z dynią

To mało tuczący specjał późnego...

Bavette na ostro z oliwkami i chili

Dodane przez: 2milutka

Bavette na ostro z oliwkami i chili

Prawdziwy włoski specjał: pikantne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE