Puszysty sernik

4.5 (167 ocen)

To sernik, który robię dość często. Jest bardzo smaczny, po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    5 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    15 dag mąki
    5 dag masła
    5 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystko razem wyrobić i podpiec na blaszce przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.

    Ser:

    1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
    1 serek „Mój ulubiony” wieluński 450 g
    1 serek „Mój ulubiony” wieluński 200 g
    6 jajek + białko z ciasta
    ¾ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    ½ kostki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej ( jeśli masa jest zbyt rzadka )
    rodzynki

    Ser + żółtka + cukier + cukier waniliowy wyrobić na jednolitą masę mikserem. Masło roztopić, ostygnięte dodać do masy. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, lekko mieszając łyżką drewnianą. Jeśli masa będzie zbyt rzadko to dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rodzynki + ewentualnie inne bakalie. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Polewa:

    Czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować