Sernik puszysty

  • wyświetlono: 9184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 1

Ten sernik rozpływa się w ustach, ponieważ jest delikatny i leciutki. Chyba dlatego nazywa się puszysty- bo taki właśnie jest. Przepis dostałam kiedyś od mamy.

celkapatelka
  • 30min

Składniki

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
3 żółtka ( białka z jajek będą potrzebne do masy twarogowej )
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiaderku
1 1/2 szklanki cukru ( zmiksowałam w młynku )
6 jajek (oddzielić żółtka od białek )
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki oleju
2 szklanki zimnego mleka
1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik puszysty

  • 1. Wyrobić ciasto kruche z podanych składnikowi wstawić do lodówki na 30 minut. ( jeśli ciasto bardzo się klei, dosypać troszkę mąki )
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C, wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok.15 minut, po czym wyjąć z piekarnika. Papier powinien być tak wyłożony, aby jego brzegi wystawały wszędzie ponad blaszkę, ponieważ masa twarogowa, którą później wlejemy do formy na pewno urośnie ponad ścianki i może "uciekać".
  • 3. Twaróg, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować razem na gładka masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej dalej mieszając.
    W dużym naczyniu ubić wszystkie białka (również te co zostały nam przy robieniu ciasta kruchego ). Pod koniec dodać cukier i ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitej piany dodawać na przemian masę serową i zimne mleko.Ważne, żeby nie miksować, tylko mieszać wszystko delikatnie łyżką.
  • 4. Wylać masę twarogową do formy z upieczonym kruchym spodem i wstawić do piekarnika.
    Piec w temp. 180°C ok. 60 minut.
    Po upieczeniu najlepiej uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w piekarniku sernik na ok. 15 minut, żeby nie opadł. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Schłodzony lepiej smakuje.
Masa serowa ma rzadką, lejącą konsystencję , więc nie przeraźcie się, że coś nie wyszło :)
Jeśli góra sernika za szybko się piecze, można ja przykryć papierem do pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylatwarógsernikPuszysty sernik

Komentarze

Podobne przepisy

PUSZYSTY SERNIK ŁUCJI

Dodane przez: Karioka

PUSZYSTY SERNIK ŁUCJI

Delikatny, puszysty sernik na herbatnikach....

image-1p0o46j

Dodane przez: aliss06

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne....

Sernik chmurka

Dodane przez: aga_ata

Sernik puszysty jak chmurka

Sernik jest obłędny, przepyszny,...

Puszysty sernik

Dodane przez: RedakcjaPP

Puszysty sernik

Należy go robić ściśle według przepisu.

image-0gl0gah

Dodane przez: AgaAgnieszka

Puszysty sernik

Pyszny, delikatny,rozpływający...

Dodane przez: Barszczyk19

Sernik puszysty

Puszysta masa rozpływa się w ustach.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE