Sernik puszysty

4.94 (157 ocen)

  • 30 min

Ten sernik rozpływa się w ustach, ponieważ jest delikatny i leciutki. Chyba dlatego nazywa się puszysty- bo taki właśnie jest. Przepis dostałam kiedyś od mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki
    3 łyżki cukru
    3 żółtka ( białka z jajek będą potrzebne do masy twarogowej )
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego w wiaderku
    1 1/2 szklanki cukru ( zmiksowałam w młynku )
    6 jajek (oddzielić żółtka od białek )
    2 budynie waniliowe
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki zimnego mleka
    1 cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.94 (157 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto kruche z podanych składnikowi wstawić do lodówki na 30 minut. ( jeśli ciasto bardzo się klei, dosypać troszkę mąki )
  • 2. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C, wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok.15 minut, po czym wyjąć z piekarnika. Papier powinien być tak wyłożony, aby jego brzegi wystawały wszędzie ponad blaszkę, ponieważ masa twarogowa, którą później wlejemy do formy na pewno urośnie ponad ścianki i może "uciekać".
  • 3. Twaróg, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować razem na gładka masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać olej dalej mieszając.
    W dużym naczyniu ubić wszystkie białka (również te co zostały nam przy robieniu ciasta kruchego ). Pod koniec dodać cukier i ubijać, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitej piany dodawać na przemian masę serową i zimne mleko.Ważne, żeby nie miksować, tylko mieszać wszystko delikatnie łyżką.
  • 4. Wylać masę twarogową do formy z upieczonym kruchym spodem i wstawić do piekarnika.
    Piec w temp. 180°C ok. 60 minut.
    Po upieczeniu najlepiej uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w piekarniku sernik na ok. 15 minut, żeby nie opadł. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Schłodzony lepiej smakuje. Masa serowa ma rzadką, lejącą konsystencję , więc nie przeraźcie się, że coś nie wyszło :) Jeśli góra sernika za szybko się piecze, można ja przykryć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować