Puszyste ciasto z owocami

4.43 (203 ocen)

  • 60 min

To ciasto z owocami jest naprawdę wspaniałe, proste, szybkie i pyszne. Możemy je przygotować z dowolnymi owocami! U mnie z mrożoną żurawiną.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    6 jajek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    150 ml oleju
    szklanka owoców żurawiny
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.43 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Puszyste ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania następnie dolewamy olej. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
    Ciasto przelewamy do formy (24 cm), na wierzch rozsypujemy żurawinę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, placek posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta możemy użyć owoców mrożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Żurawina

Notka redakcyjna

Ciasto z owocami to hit letnich miesięcy, ale można je również przygotować zimą, korzystając z owoców mrożonych. W sezonie idealne będą truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, borówki - wszystkie drobne owoce, ale możesz użyć też pokrojonych w kostkę brzoskwiń, jabłek, gruszek... Ciasto owocowe nie potrzebuje dodatkowej oprawy - warstwa cukru pudru na wierzchu lub chrupiąca kruszonka i gotowe!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować