Puszyste ciasto z owocami

2.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z dodatkiem owoców. Podstawowe składniki które każdy ma w domu. Sekret polega na ubiciu piany z białek. Dzięki temu, ciasto jest tak puszyste.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Puszyste ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszyste ciasto z owocami 1. Białka ubić na sztywno, dosypując powoli cukier.
    Następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę.
    W kolejnym kroku powoli wlewać olej, cały czas ubijając, ale na niższych obrotach.
    Ubijać tylko chwilę, żeby olej połączył się z jajkami. Masa powinna dalej być puszysta.
    Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać delikatnie łyżką.
  • Puszyste ciasto z owocami 2. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na wierzch wyłożyć pokrojone owoce.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40-45 minut.
  • Puszyste ciasto z owocami 3. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować