Pyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z dodatkiem owoców. Podstawowe składniki które każdy ma w domu. Sekret polega na ubiciu piany z białek. Dzięki temu, ciasto jest tak puszyste.
Puszyste ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dosypując powoli cukier.
Następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę.
W kolejnym kroku powoli wlewać olej, cały czas ubijając, ale na niższych obrotach.
Ubijać tylko chwilę, żeby olej połączył się z jajkami. Masa powinna dalej być puszysta.
Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie łyżką.
2.Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyć pokrojone owoce.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40-45 minut.
Komentarze