Puszyste ciasto

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

na szybko puszyste ciacho z cytrynowym lukrem

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    kostka margaryny w temperaturze pokojowej
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Puszyste ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, następnie do masy wbijać kolejno po jajku dalej ucierając. Do miski dodać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec wlać olej i alkohol, zmiksować na gładką masę. Tortownicę o śr. 24 cm lub keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 40 minut. Po wystudzeniu oblać cytrynowym lukrem.

Porady

Do ciasta dobrze jest dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować