Ciasto piernikowo - karpatkowe

4.5 (165 ocen)

smaczne połączenie piernika i karpatki

Składniki:

  • Piernik: 3 szklanki mąki
    słoik dowolnego dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)
    2 łyżki kakao
    1/2 kostki margaryny
    1,5 szklanki mleka
    łyżka sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżeczki cynamonu
    szklanka cukru

    Karpatka: 1/2 kostki margaryny
    5 jajek
    szklanka mąki
    3/4 szklanki wody

    Krem:
    op. kremu karpatkowego
    1/2 litra mleka
    kostka dobrej margaryny

    Polewa: 3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Karpatka Desery

Ciasto piernikowo - karpatkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewa:
    kakao, wodę i cukier rozpuścić, zdjąć z ognia, dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia.
  • 2. Piernik: margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać dżem, mleko i resztę składników. Upiec w natłuszczonej formie (23x38 cm) 50-60 minut w 200 stopniach C.Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
  • 3. Karpatka: wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i wbijać pojedynczo jajka mieszając mikserem. Upiec w tej samej blasze co piernik 30 minut w 180 stopniach.
  • 4. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu. Złożyć ciasto: piernik - 1/2 kremu - karpatka - 1/2 kremu - piernik - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować