Puszysta babka z rodzynkami o migdałowym aromacie

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Niezawodna, puszysta i niesamowicie pyszna.

  • 15 min

Składniki:

  • - 5 jajek

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    - 200 g masła

    - 0,75 szklanki cukru

    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 100 g rodzynek + 1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta babka z rodzynkami o migdałowym aromacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na sitku płuczemy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy do odsączenia. Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą i gładką masę, stopniowo dodajemy (ciągle miksując) mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Później dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło z aromatem migdałowym, dodajemy rodzynki obtoczone w mące i całość mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i całkowitym przestudzeniu powierzchnię babki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować