Puszysta babka z rodzynkami

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatna i puszysta babka z dużą ilością rodzynek. Babkę można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 małych jajek
    1 kostka margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    Szczypta soli
    1/2 szklanki rodzynek sułtanek
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
    Polewa cukrowa: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny + woda
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysta babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka umyć, wybić, dodać szczyptę soli, cukier puder - ubić robotem na puszystą masę, dodać rozpuszczoną, gorącą margarynę, mieszać na małych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej. Na koniec dodać olej i ocet, dokładnie wymieszać. Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć, otoczyć w mące. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, przełożyć 1/3 ciasta, wysypać rodzynki, następnie wylać resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, odwrócić, by rodzynki były na wierzchu.
    Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wody przegotowanej tyle by można było ucierać lukier. Babkę polać polewą cukrową.

Porady

1.Zamiast rodzynek można użyć suszonej żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować