Puszysta babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka umyć, wybić, dodać szczyptę soli, cukier puder - ubić robotem na puszystą masę, dodać rozpuszczoną, gorącą margarynę, mieszać na małych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej. Na koniec dodać olej i ocet, dokładnie wymieszać. Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć, otoczyć w mące. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, przełożyć 1/3 ciasta, wysypać rodzynki, następnie wylać resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, odwrócić, by rodzynki były na wierzchu.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wody przegotowanej tyle by można było ucierać lukier. Babkę polać polewą cukrową.
Komentarze