Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki miksujemy , łączymy z mięsem.
Z pora odcinamy górne liście i dolny korzeń, resztę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy wrzucamy pora , przeciśnięte ząbki czosnku i wszystkie przyprawy oprócz natki pietruszki.
Wszystko na malutkim ogniu podsmażamy 7-10 minut.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy natkę , studzimy.
2.Nabieramy partię mięsa z pieczarkami na środek nakładamy pora, zlepiamy , i obtaczamy w dużej ilości mąki.
Gdyby były za miękkie trzeba dodać kaszy mannej lub mąki ziemniaczanej.
3.Pulpety wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
Gotujemy ok 20-30 minut.
Pulpety wykładamy a do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Tylko sok z cytryny dodajemy na końcu.
Porady
Jeśli sos dostatecznie nie zgęstnieje można go zagęścić mąką.
Komentarze