Lubię urozmaicać moje dania, ale często wracam do sprawdzonych, smacznych i prostych dań obiadowych. Właśnie takich jak to. Moja rodzinka przepada za tymi klopsikami.
sos: puszka pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
cebula
400 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
po łyżce mąki i masła
listki bazylii i pietruszki do dekoracji.
Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z jajkiem,odciśniętą bułką, przyprawami i ziołami, chłodzić pół godziny.
2.Z masy formować pulpeciki. Zagotować wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.Wrzucić pulpety, gotować 10 minut, osączyć.
3.Sos:w garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy. Podsmażyć, oprószyć mąką, rozprowadzić bulionem. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Sos gotować 15 minut. Dodać pulpety i podgrzać. Podawać z ryżem na sypko. Danie udekorować bazylią i pietruszką.
Komentarze