Pulpety w sosie pomidorowym

5 (170 ocen)

Lubię urozmaicać moje dania, ale często wracam do sprawdzonych, smacznych i prostych dań obiadowych. Właśnie takich jak to. Moja rodzinka przepada za tymi klopsikami.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    jajko
    bułka czerstwa
    łyżeczka suszonej bazylii
    łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól,pieprz

    sos: puszka pomidorów
    łyżka koncentratu pomidorowego
    cebula
    400 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
    sól, pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    po łyżce mąki i masła
    listki bazylii i pietruszki do dekoracji.

Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pulpeciki 1. Mięso wymieszać z jajkiem,odciśniętą bułką, przyprawami i ziołami, chłodzić pół godziny.
  • z masy uformuj pulpeciki 2. Z masy formować pulpeciki. Zagotować wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.Wrzucić pulpety, gotować 10 minut, osączyć.
  • 3. Sos:w garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy. Podsmażyć, oprószyć mąką, rozprowadzić bulionem. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Sos gotować 15 minut. Dodać pulpety i podgrzać. Podawać z ryżem na sypko. Danie udekorować bazylią i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować