Pieczone pulpety mięsno - warzywne

5 (179 ocen)

Smacznie i szybko ;)

Składniki:

  • 700g mięsa mielonego z drobiu
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    czerstwa bułka
    2 jajka
    puszka groszku
    papryka czerwona
    cebula
    300g pieczarek
    4 ząbki czosnku
    pęczek koperku
    sól , pieprz do smaku

    SOS :
    3-4 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 szkl wody
    2-3 łyżki słodkiej śmietany
    3 ząbki drobno posiekanego czosnku
    sól , pieprz do smaku
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Pieczone pulpety mięsno - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbić jajka , kapustę drobno posiekać ,pieczarki , cebulę i paprykę pokroić w kostkę , koperek posiekać , czosnek przecisnąć przez praskę , bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć , groszek dokładnie odsączyć ,wszystko dodać do mięsa ,dodać sól , pieprz , dokładnie wyrobić
  • 2. Z masy mięsnej formować dosyć duże kule , układać w naczyniu żaroodpornym , piec około 30 minut , wszystkie składniki sosu wymieszać zalać pulpety i zapiekać jeszcze 10-15 minut

Porady

Z tej ilości składników wychodzi sporo pulpetów , dlatego jeśli nie mamy tak dużego naczynia żaroodpornego proponuję pulpety upiec w zwykłej formie , a po upieczeniu przełożyć do naczynia do zapiekania , polać sosem i zapiec

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować