Pulpety mięsne w sosie marinara z serem parmezan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać posiekany czosnek, razem chwilę jeszcze poddusić.
2.Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, jajko, wodę/mleko, ser parmezan bułke tartą przyprawy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
3.Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ukladać na foremce, zapiekać w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut, tak aby tluszcz sie wytopił a pulpety lekko sie zarumieniły
4.Sos marinara:
Oliwę rozgrzać dodać drobno posiekany czosnek, poddusić. Pomidory zmiksować w blenderze, dodać do czosnku, dolać wody tak aby sos nie był za gęsty, dodać sól, wszystko razem zagotować. Pod koniec dodać oregano i bazylię. Jeśli sos jest za kwaśny dodać odrobinę cukru.
5.Upieczone pulpety przełożyć do sosu, chwilę pogotować, odstawić na mniej wiecej 2 godziny wtedy wszystkie smaki sie wyrównaja a pulpety pod wpływem sosu bedą miękkie i soczyste.Smacznego.
Komentarze