Pulpeciki zapiekane w sosie beszamelowym z pieczarkami

4.48 (148 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ten obiad przygotujesz bardzo szybko. Sos zrobisz ze składników, które na pewno masz w domu.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • PULPECIKI:
    • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 cebula,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki bułki tartej,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • SOS:
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 łyżki mąki,
    • 20g masła,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • 80g+40g żółtego sera,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 200g pieczarek,
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpeciki zapiekane w sosie beszamelowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki 1. Aby przygotować pulpeciki najpierw obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Zeszklij ją na patelni i ostudź. Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj.
  • pulpeciki 2. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • pulpeciki 3. Obsmaż je rumiano na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • sos 4. Pieczarki pokrój w małe plasterki i podsmaż na patelni.
    Aby przygotować sos beszamelowy rozpuść 20g masła w rondelku. Dodaj mąkę i smaż chwilkę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aby nie było grudek. Gdy masa się zagotuje to zgęstnieje. Do sosu dodaj przyprawy i zdejmij go z ognia.
  • zapiekanka 5. Do sosu dodaj pieczarki i wymieszaj. Następnie dodaj 80 startego żółtego sera i wymieszaj do rozpuszczenia sera. Sos wyłóż na pulpeciki. Posyp wierzch resztą sera.
    Zapiekaj danie przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Gotowe sosy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować