Pulpeciki zapiekane w sosie beszamelowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby przygotować pulpeciki najpierw obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Zeszklij ją na patelni i ostudź. Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj.
2.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
3.Obsmaż je rumiano na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
4.Pieczarki pokrój w małe plasterki i podsmaż na patelni.
Aby przygotować sos beszamelowy rozpuść 20g masła w rondelku. Dodaj mąkę i smaż chwilkę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj, aby nie było grudek. Gdy masa się zagotuje to zgęstnieje. Do sosu dodaj przyprawy i zdejmij go z ognia.
5.Do sosu dodaj pieczarki i wymieszaj. Następnie dodaj 80 startego żółtego sera i wymieszaj do rozpuszczenia sera. Sos wyłóż na pulpeciki. Posyp wierzch resztą sera.
Zapiekaj danie przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze