Gotowanie to mój sposób na oderwanie się od codziennej rutyny. Za każdym razem odkrywam nową stronę kulinarnego wtajemniczenia.
30 min
Składniki:
Składniki pulpetów:
0,5 kg mięsa mielonego
Cebula
2 jajka
Około pół szklanki ugotowanego ryżu
Około ¾ szklanki zmielonych płatków kukurydzianych
Sól, pieprz, papryka ostra i słodka w proszku
Składniki ciasta:
Pół szklanki mąki pszennej
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Woda gazowana
olej
Pulpeciki ryżowe w cieście czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszaj w misce z drobno posiekaną cebulą, ryżem i jajkami. Dodaj płatki kukurydziane i przyprawy. Zagnieć dość zwarte ciasto, w razie potrzeby dodaj więcej płatków. Uformuj niewielkie kuleczki i gotuj na wrzątki, przez około 15-20 minut.
2. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, wsyp czosnek granulowany i tyle wody aby powstało gęste ciasto. Zanurzaj w nim przestudzone pulpety i smaż na głębokim oleju na rumiano.
Komentarze