Pulpeciki po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pulpeciki po cygańsku to doskonałe danie na ciepło na imprezę, święta, czy na obiad. Pulpeciki są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Bardzo dobrze smakują również na drugi dzień. Zazwyczaj przygotowuję ich więcej i mam obiad na dwa dni.
Polecam podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Bardzo często wracam do tego przepisu więc polecam go serdecznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g łopatki

    1 jajko

    4 łyżki bułki tartej

    2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka soli

    1łyżeczka pieprzu

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

    mąka do obtoczenia pulpecików

    1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody

    300 g pieczarek

    1duża cebula

    1 papryka czerwona

    3 ogórki konserwowe

    0.5 szklanki ketchupu

    3 łyżki przecieru pomidorowego

    1 łyżeczka cukru1

    dodatkowo sól, pieprz

    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpeciki po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki po cygańsku 1. W misce umieszczam mięso i dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodatkowo dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do mięsa.

    1 łyżeczka soli

    1łyżeczka pieprzu

    1 łyżeczka papryki słodkiej

    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

    Bardzo dokładnie wyrabiam i mieszam ze sobą składniki. Formuję kuleczki i obtaczam w mące. Podsmażam na oleju kilka minut z każdej strony.

    Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.

    Warzywa kroję na mniejsze kawałki. W misce umieszczam również wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszam. Dodatkowo przyprawiam.

    Przygotowuję naczynie żaroodporne i umieszczam podsmażone pulpeciki. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki (nie podsmażam), paprykę pokrojoną w paseczki , cebulę pokrojoną w pióra. Ogórek konserwowy kroję na mniejsze kawałki. Na całość wylewam sos i delikatnie mieszam wszystkie składniki.


    Przykrywam folią aluminiową i piekę 1 godzinę. Po tym czasie ściągam folię i piekę jeszcze ok. 10 minut.Moje pulpeciki po cygańsku są gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować