Puchatki czyli placuszki na sodzie

4.99 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne placuszki na kwaśnym mleku. Dzięki dodatkowi sody bardzo wyrastają. Są puszyste i

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
    0,5 kg mąki tortowej
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki cukru (można zastąpić miodem)
    ew. 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Placki

Puchatki czyli placuszki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka (żółtko i białko) ubijamy z cukrem do połączenia dodajemy kwaśne mleko i ponownie mieszamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sodę i dodajemy do masy jajecznej. Łączymy wszystko łyżką . Ciasto powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być go na mniej więcej 2 cm. Kładziemy łyżką nieduże placuszki. Smażymy na mocno złoty kolor z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z sosem owocowym lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśne mleko Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować