Puchate ciasto ze śliwkami

4.5 (170 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Miękkie,puszyste,ekspresowe w przygotowaniu,długo zachowuje świeżość,świetnie komponuje się z kwaskowatymi śliwkami,ale również z innymi owocami będzie pyszne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na ciasto:
    8 jajek
    250 g stopionego masła
    1,5 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ponadto:
    600-700 g śliwek węgierek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Puchate ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć,osuszyć,przekroić na połówki i usunąć pestki.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i cały czas miksując dodawać stopniowo stopione masło.
    Na końcu wsypać obie maki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć do niej ciasto na wierzchu ułożyć śliwki,
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Ci piec około 60 minut.
    Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować