Ptysie z twarogiem, truskawkami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista (około1,5-2 minuty). Ostudź. Następnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując ptysie. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
2.Przygotuj krem. Truskawki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj twaróg, syrop, żelatynę i zmiksuj. Krem wyłóż na jedną warstwę ciasta, wyłóż truskawki i przykryj drugą warstwą ptysia. Schłodź około 1,5 godziny w lodówce.
Komentarze