Ptysie z twarogiem, truskawkami i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

To pyszny sposób na truskawkowo-klonową ucztę.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • (1 szklanka=250 ml)
    składniki ciasta:
    300 ml wody
    120 gram masła
    5 jaj
    szczypta soli
    składniki kremu:
    350 ml śmietany 30%
    150 gram półtłustego twarogu, drobno zmielonego lub zblendowanego (najlepiej na gładką masę)
    3,5 łyżki syropu klonowego
    4 łyżeczki żelatyny+60 ml wrzącej wody
    20 dag truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie

Ptysie z twarogiem, truskawkami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę z solą i masłem. Gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie, aż masa stanie się szklista (około1,5-2 minuty). Ostudź. Następnie dodawaj po jednym jajku i zmiksuj na gładką masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje ciasta kształtując ptysie. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut. Po przestudzeniu przetnij wzdłuż na 2 warstwy.
  • 2. Przygotuj krem. Truskawki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. Śmietanę ubij na puszystą masę. Dodaj twaróg, syrop, żelatynę i zmiksuj. Krem wyłóż na jedną warstwę ciasta, wyłóż truskawki i przykryj drugą warstwą ptysia. Schłodź około 1,5 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować