Ciasto mega truskawkowe z galaretką i malinową pianką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Dzięki oryginalnemu ułożeniu truskawek ciasto wygląda bajecznie i tak samo też smakuje.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    2 jaja
    200 gram truskawek zmiksowanych
    Pół szklanki oleju
    Pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Składniki galaretki:
    30 dag truskawek
    Galaretka truskawkowa +1,5 szklanki wrzątku
    Składniki pianki:
    1 i ¾ szklanki śmietany 30%
    1 opakowanie galaretki malinowej
    1,5 łyżeczki żelatyny
    Pół szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto mega truskawkowe z galaretką i malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jaja, truskawki, olej przełóż do jednej miski i zblenduj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy truskawkowej. Całość wymieszaj dokładni przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotuj galaretkę. proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku, by nie było grudek. Kiedy zacznie tężeć wylej na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłóż obrane, umyte i odsączone truskawki pionowo, przystawiając szypułki do dołu.
  • 3. Pianka malinowa: żelatynę wraz z galaretką rozpuść we wrzątku, aby nie było grudek. śmietanę ubij na puszystą masę, a pod koniec ubijania dodaj tężejącą mieszankę. Masę wyłóż na truskawki. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
    PS. Opcjonalnie można też cienką warstwę galaretki malinowej wylać na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.38 (209 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

To może cię zainteresować