Ciasto mega truskawkowe z galaretką i malinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jaja, truskawki, olej przełóż do jednej miski i zblenduj na gładką masę. Mąkę, sodę, cukier wymieszaj i dodaj do masy truskawkowej. Całość wymieszaj dokładni przy pomocy łyżki. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 na 38 cm. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotuj galaretkę. proszek galaretkowy rozpuść we wrzątku, by nie było grudek. Kiedy zacznie tężeć wylej na wystudzone ciasto. Na wierzch wyłóż obrane, umyte i odsączone truskawki pionowo, przystawiając szypułki do dołu.
3.Pianka malinowa: żelatynę wraz z galaretką rozpuść we wrzątku, aby nie było grudek. śmietanę ubij na puszystą masę, a pod koniec ubijania dodaj tężejącą mieszankę. Masę wyłóż na truskawki. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
PS. Opcjonalnie można też cienką warstwę galaretki malinowej wylać na wierzch ciasta.
Komentarze