Jajecznica z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

W moim rodzinnym domu zazwyczaj królują tradycyjne smaki według upodobań smakowych mojego Taty, gdzie podstawą takiej rodzinnej jajecznicy z 20 jaj jest zazwyczaj wędzony boczek lub szynka. Dzisiaj przygotowałam ze składników oczywiście podesłanych przez Mamę, wersję takiej tradycyjnej jajecznicy z lekko słodką nutą syropu klonowego i chrupiącym boczkiem.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 jaja
    2 plasterki boczku
    3 łyżki pokrojonego szczypiorku
    1 łyżka syropu klonowego
    pieprz
    papryka słodka
    pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Jajecznica Śniadanie

Jajecznica z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajecznica 1. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni - tak by wytopić tłuszcz i go zrumienić. Delikatnie posypujemy pieprzem cayenne i słodką papryką, potrząsamy patelnią i dalej wysmażamy tłuszcz.
  • jajecznica 2. Jajka wybijamy do miseczki - by uniknąć skorupek w jajecznicy i mieć równomiernie rozłożoną ilość pieprzu i szczypiorku podczas smażenia.
    Dodajemy pieprz, szczypiorek - mieszamy widelcem.
  • jajecznica 3. Do wysmażonych skwarków boczku dolewamy 1 łyżkę syropu. Potrząsamy patelnią i przez chwilę jeszcze podsmażamy - by piana karmelowa oblepiła każdy kawałek boczku
  • jajecznica 4. Do skarmelizowanego boczku dodajemy roztrzepane jaja i smażymy wg uznania - do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia jaj

Porady

Wykorzystałam boczek wędzony przez mojego tatę, który wcześniej był w solance - dlatego nie dodawałam soli. Jeżeli lubimy chrupiący boczek w jajecznicy - musimy go powoli wysmażyć, dlatego to trwa około 15 min na małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować