Ptysie z kremem waniliowym

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne mięciutkie ptysie, nadziane dużą ilością waniliowego kremu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO PARZONE (ptysiowe)

    Składniki:
    500 ml wody
    200 g masła
    400 g mąki pszennej
    8 jaj

    KREM:
    1 litr mleka
    250 g cukru
    120 g mąki pszennej typ 450
    6 jajek
    1-2 laski wanilii
    1 kostka masła 82%

    Dodatkowo cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ptysie z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozpuszczanie masła w wodzie na ciasto parzone 1. .Wodę zagotuj z masłem.
  • Ciasto parzone 2. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aby jej nie przypalić. Kiedy powstanie jednolita masa odstaw do ostudzenia.
    Kiedy masa jest zimna, dodawaj po jednym całym jajku i ubijaj przy pomocy miksera do momentu, aż jajko całkowicie wymiesza się z ciastem.
  • Wyciskanie przez szpryce ptysi 3. Na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskaj za pomocą szprycy ptysie.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25 minut aż zrobią się złote.
  • krem 4. Krem
    Laskę wanilii przetnij wzdłuż .Wyskrob ziarenka i wrzuć do mleka wraz z laską. Mleko zagotuj.
    Jajka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę, dodaj mąkę i wymieszaj. Z zagotowanego mleka wyjmij laskę wanilii. Mleko wlej do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. Przelej do garnka i zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając tak aby nie przypalić. Do gorącej masy dodaj kostkę masła i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Nadziewanie ptysi kremem 5. W każdym ptysiu za pomocą noża zrób dziurkę, i za pomocą szprycy nadziej każdego ptysia.
  • Obsypać cukrem pudrem 6. Gotowe ptysie obsyp obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować