Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem

0 (0 ocen)

Pyszny chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Polecam!

Składniki:

  • 400 ml wody
    20 g drożdży
    3 łyżki miodu wielokwiatowego
    400 g mąki pszennej razowej
    200 g mąki pszennej typ 750
    100 g orzechów włoskich
    150 g startych na grubych oczkach kwaśnych jabłek
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Pszenny chleb razowy z miodem, orzechami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
  • image-0bu17im 2. Następnie dodać do niego pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Chlebek nacechować u góry.
  • image-107qxl0 3. Piec w 220st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku. Upieczony chleb wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia”)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować