Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną

5 (1 ocen)

Domowe, zdrowe i aromatyczne pieczywo- czyli coś, od czego jestem po prostu uzależniona. Ten chlebek jest mięciutki i puszysty. Ma pysznie chrupiącą skórkę i ciemny, za sprawą łuski gryczanej miąższ. Polecam!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    350 g mąki żytniej
    3 łyżki łuski gryczanej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    25 g miękkiego masła
    15 g świeżych drożdży
    300 ml letniej wody
    150 ml letniego mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenno-żytni chleb z łuską gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać niewielką ilością wody i dodać szczyptę mąki oraz cukru. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( na około 20 minut)
  • 2. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, łuskę gryczaną i wymieszać. Wlać wodę, rozczyn oraz mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać miękkie masło i dalej wyrabiać, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • image-0rf96cd 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować z niego owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać chlebek wodą i nacechować nożem. Piec w 210 st.C około 30 minut (upieczony chlebek po uderzeniu od spodu powinien wydać głuchy odgłos) Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować