Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
5 łyżek letniej serwatki pozostałej po domowym twarogu
1/2 łyżeczki cukru
40 g mąki pszennej
Ciasto:
200 g mąki pszennej typ 650+ mąka do podsypywania ciasta
200 g mąki żytniej typ 720
cały powyższy rozczyn
200 ml letniej serwatki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do chleba staropolskiego (można zastąpić mieszanką czarnuszki i majeranku)
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g obranych i startych na tarce ziemniaków
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże wkruszyć do miski, zalać ciepłą serwatką, dodać 1/2 łyżeczki cukru oraz 40 g mąki pszennej. Całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.Ciasto: Obydwie mąki wsypać do dużej miski. Dodać cały wyrośnięty rozczyn, wlać serwatkę, sok z cytryny, ocet, wsypać cukier, sól, przyprawę do chleba oraz oliwę. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 10 minut), dodając po koniec starte na drobnych oczkach ziemniaki. Zalecam wyrabianie ciasta mikserem, gdyż jest bardzo klejące i nie dałoby się zagnieść go rękami bez dodatkowej mąki.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W połowie tego czasu odgazować ciasto oprószoną w mące dłonią, dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.
3.Po tym czasie ponownie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Kuchenny blat obficie wysypać mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Oprószając mąką zarówno dłonie, jak i blat uformować z ciasta owalny bochenek. Ciasto będzie się kleić- nie żałujcie mąki :)
Gdy już chlebek jest uformowany, polecam obtoczyć go w mące, która sprawi, że będzie miał taką piękną skórkę jak na zdjęciach.
Chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić przykryty ściereczką do napuszenia. Potrwa to mniej więcej 1,5 godziny.
4.Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 240 st.C. Bochenek wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut na górnej półce piekarnika, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec na środkowej półce piekarnika jeszcze przez ok. 15-20 minut, aż chlebek nabierze pięknego kolorku, a uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Polecam piec w parze wodnej (wystarczy naczynie z wodą umieścić na dole w piekarniku. Powstała para spowoduję, że skórka chleba będzie niezwykle chrupiąca).
Upieczony chleb wyjąć i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!
Komentarze