Ryby smażone były na klarowanym maśle, mającym właściwości dobroczynne dla naszego zdrowia. Można spróbować kupić je gotowe, jednak ja przyrządziłam własne. Takie masło da nam pewność, że przyrządzona
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- pstrąg: 2 sztuki
- płatki migdałowe: 100 gramów
- masło: 100 gramów
- sól i pieprz: 1 szczypta
Pstrąg w migdałach na klarowanym maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klarowanie masła: masło roztopić w garnku o grubym dnie i na małym ogniu. Na wierzchu będzie tworzyć się piana, zebrać ją sitkiem lub łyżką cedzakową. Płynne masło przelać do szklanego naczynia i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie reszta zawartych w maśle cząstek mleka opadnie na dno naczynia, a warstwy wyraźnie się rozdzielą. Gdy do tego dojdzie, zlać warstwę czystego masła.
2.Ryby dokładnie umyć, posmarować masłem i obtoczyć w migdałach. Smażyć na sklarowanym maśle około 10 minut z dwóch stron. Podawać z cytryną i sałatą.
Komentarze