Tak przygotowana ryba to mój sposób na nielubienie karpia.
30 min
Składniki:
3 kostki mintaja
łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
jedno duże jajko
100 g płatków migdałów
2 łyżki masła
sól i czarny pieprz do smaku
2 szklanki wody
łyżka soli
Mintaj w migdałach smażony na maśle. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu rozprowadzamy łyżkę soli w dwóch szklankach wody. W takim płynie zanurzamy( około 10 min) zmarzniętą kostkę, to nam zagwarantuje, że kostka nam się nie rozpadnie.
2.Do głębokiego talerza wbijamy jajko(małe dwa), dodajemy sól, pieprz skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, że ryby morskie lubią pieprz, a więc trzeba dać go więcej.
3.Na płytki talerz wysypujemy migdały. Kostkę odcedzamy z wody, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i panierujemy. Najpierw w jajku, a później w migdałach.
4.Smażymy na rozgrzanym maśle, aż migdały się zarumienią. Rybka jest lekko cytrynowa i ma chrupiącą panierkę.
Porady
Najpierw tłuszcz powinien być mocno nagrzany aby szybko ryba się ścięła, a nie gotowała, później należy lekko przykręcić palnik.
Komentarze