Mintaj w migdałach smażony na maśle.

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Tak przygotowana ryba to mój sposób na nielubienie karpia.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kostki mintaja
    łyżka skórki otartej z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    jedno duże jajko
    100 g płatków migdałów
    2 łyżki masła
    sól i czarny pieprz do smaku
    2 szklanki wody
    łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj w migdałach smażony na maśle. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj w migdałach smażony na maśle. 1. W naczyniu rozprowadzamy łyżkę soli w dwóch szklankach wody. W takim płynie zanurzamy( około 10 min) zmarzniętą kostkę, to nam zagwarantuje, że kostka nam się nie rozpadnie.
  • Mintaj w migdałach smażony na maśle. 2. Do głębokiego talerza wbijamy jajko(małe dwa), dodajemy sól, pieprz skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, że ryby morskie lubią pieprz, a więc trzeba dać go więcej.
  • Mintaj w migdałach smażony na maśle. 3. Na płytki talerz wysypujemy migdały. Kostkę odcedzamy z wody, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i panierujemy. Najpierw w jajku, a później w migdałach.
  • Mintaj w migdałach smażony na maśle. 4. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż migdały się zarumienią. Rybka jest lekko cytrynowa i ma chrupiącą panierkę.

Porady

Najpierw tłuszcz powinien być mocno nagrzany aby szybko ryba się ścięła, a nie gotowała, później należy lekko przykręcić palnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować