Ryba w każdej postaci jest smaczna ale pieczona najlepsza .
40 min
Składniki:
2 pstrągi (wypatroszone z głowami )
serek Almette z ziołami 75 gram
kolendra świeża listki 15 sztuk
szpinak 40 listków umyty pokrojony drobniutko
pomidorki suszone w oleju 5 sztuk
sól morska cytrynowa płatki 1 łyżeczka na dwa pstrągi
pieprz cytrynowy 1 szczypta do smaku
oliwa z oliwek do posmarowania pstrąga i foli
masło odrobinę na pstrąga
cytryna do dekoracji
ziemniaczki 1 kg
Pstąg pieczony i faszerowany z serkiem almette - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Pstrągi czyścimy,myjemy osuszamy, posypujemy przyprawami , pieprzem cytrynowym i solą morską cytrynową. Szpinak i kolendrę myjemy, osuszamy,drobno,kroimy.Pomidorki wyjmujemy z oleju i kroimy drobniutko .Do miski wkładamy serek Almette,szpinak,kolendrę, pomidorki wszystko dokładnie mieszamy. Do środka pstrąga wkładamy farsz z serkiem.
2.Przygotowanie :
Odrywamy folię aluminiową , żeby nam się pstrąg zmieścił na długość i jeszcze trochę po bokach zostało do zawinięcia. Pstrąga smarujemy oliwą z oliwek i folie też aby się nie przypaliło
Układamy ryby na posmarowanej folii oliwą. Na wierzchu każdego pstrąga kładziemy po 2 plasterki cytryny, łyżkę masła w kawałkach i posypujemy pieprzem cytrynowym. Teraz folię starannie zawijamy i owijamy jeszcze nićmi aby serek nie wypłynął wkładamy rybki do piekarnika na 20 minut . Podajemy po upieczeniu z ziemniaczkami pieczonymi .
Komentarze