Pseudoszarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

A u mnie jak zwykle zamiennik. Wszyscy w domu lubimy szarlotkę... Kruchutkie ciasto, cynamon... ALE największy rodzinny łasuch ma alergię na jabłka, więc poniżej szarlotka w wersji bezjabłkowej :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2,5 szklanki mąki krupczatki
    200 g zimnego masła
    50 g zimnego smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy

    1 słoiczek dżemu z mirabelek
    cynamon mielony
    składniki na bezę:
    4 białka
    szczypta soli
    200 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Bezy Beza

Pseudoszarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
  • 2. Blachę o wymiarach 34 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta, lekko wyrównać i przyklepać dłonią. Wyłożyć na ciasto dżem z mirabelek, posypać go mielonym cynamonem (ilość w/g własnego uznania). Zetrzeć na dżem drugą połowę ciasta, wyrównać i lekko przyklepać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
  • 3. Po umieszczeniu ciasta w piecyku ubić białka z solą. Kiedy piana będzie sztywna zacząć bardzo powoli dodawać cukier - po jednej łyżce, nie przerywając ubijania. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.​​
  • 4. Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć bezę. Umieścić w rozgrzanym piekarniku (temp. jak powyżej) i od razu obniżyć temperaturę do 140-150ºC (z termoobiegiem). Piec przez około 50 - 60 minut do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO!

Porady

Nie pomijajcie smalcu w tym przepisie - nie jest wyczuwalny w smaku, a to dzięki niemu ciasto jest bardzo kruche. Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej, a wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne. Dżem z mirabelek robię sama - specjalnie do tego ciasta, ale zamiast niego można spokojnie użyć np. gruszek, które też są dobrym zamiennikiem dla jabłek. Wierzch bezy można posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.4 (226 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

santoska

To może cię zainteresować