Dżem z mirabelek

4 (3 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wykorzystuję go głównie do pseudoszarlotki, ale można go z powodzeniem używać do naleśników, placków czy gofrów.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mirabelek
    1 kg cukru (lub więcej)
    1 op. cukru waniliowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przebrać i wypestkować. Dobrze jest je pokroić na połówki podczas usuwania pestek.
  • 2. Umieścić owoce w szerokim garnku lub na patelni, zasypać cukrem. Ja używam głębokiej patelni teflonowej - wtedy owoce się nie przypalają.
  • 3. Jak mirabelki puszczą sok (po około 30-45 minutach od dodania cukru), można zacząć je podgrzewać. Etap smażenia trwa najdłużej, bo trzeba odparować wodę żeby dżem zrobił się gęsty. Trzeba je często mieszać i smażyć na małym ogniu. Proponuję na tym etapie spróbować dżemu na kwaśność i dosłodzić w razie potrzeby. Mirabelki są dość kwaśne, ale dużo zależy od tego jak dojrzałe są owoce i od naszych preferencji smakowych.
  • 4. Usmażony, gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Wytrzeć brzegi słoików oraz nakrętki do sucha i szybko zakręcić. Obrócić słoiki "do góry nogami" i pozostawić do wystygnięcia. SMACZNEGO!

Porady

To, czy dżem jest już odpowiedniej konsystencji możemy sprawdzić umieszczając jego odrobinę na zimnym talerzyku. Jeżeli gęstnieje - dżem jest gotowy. Słoik wypełniony dżemem tylko częściowo - np. do połowy (bo akurat tyle nam zostało), może się nie zawekować i szybciej się zepsuje. Trzeba taką "resztkę" przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności w ciągu około 2 tygodni. Dżem z mirabelek jest dość kwaśny - proponuję spróbować go podczas smażenia i jeżeli będzie taka potrzeba - dosłodzić. Można dodać cukier waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować