Ozór wołowy w sosie chrzanowym

4.5 (149 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatne kawałki mięsa w lekko chrzanowym sosie. Pracochłonne, ale warto! Jeżeli ktoś nie próbował do tej pory ozorów - polecam, są naprawdę znakomite.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 ozór wołowy (średnio waży około 1,3 kg - 1,5 kg)
    300 g ostrego chrzanu (powyżej 60% zawartości chrzanu)
    sól
    pieprz
    wegeta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Ozór wołowy w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ozór wołowy w sosie chrzanowym 1. Ozór dokładnie myjemy i oczyszczamy.
  • ozór wołowy w sosie chrzanowym 2. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej ozór, tak aby cały był dokładnie zakryty wrzątkiem. Gotujemy go około 15-20 minut, tak aby skóra z ozora łatwo schodziła. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka i nie czekając aż wystygnie obieramy ze skóry. Na tym etapie należy być wyjątkowo ostrożnym, bo obieramy ozór "na gorąco". Po obraniu ozora ze skóry, ponownie płuczemy go pod bieżącą wodą. Wodę w której parzyliśmy ozór wylewamy.
  • ozór wołowy w sosie chrzanowym 3. Kroimy ozór w poprzek na plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy plaster kroimy na pół, ponieważ rozmiar ozora wołowego jest dość znaczny. Mięso na tym etapie należy umieścić na sicie aby nieco ociekło (jeżeli jest bardzo mokre można osuszyć ręcznikiem papierowym), następnie każdy kawałek mięsa solimy z obu stron.
    W średniej wielkości garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżeczkę wegety.
  • ozór wołowy w sosie chrzanowym 4. Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażone mięso wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Ozór gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godz.), uzupełniając wodę tak, aby mięso było zakryte.
  • ozór wołowy w sosie chrzanowym 5. Doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem (według własnych upodobań), następnie dodajemy chrzan, który zagęści powstały sos. Całość zagotowujemy i wyłączamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Porady

Chrzan należy dodawać na samym końcu i nie gotować go z sosem dłużej niż 5 minut, ponieważ traci smak. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką rozprowadzoną w słodkiej śmietance 18%. Sos można podawać z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Mięso Podroby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować