Ciastka "Oczka" z kremem nutella

4.5 (152 ocen)

Ciasteczka piekła Mama na święta wielkanocne. Posmakowały każdemu, ale przede wszystkim Tacie. Najlepsze w nich jest to, że można je wykończyć na kilka sposobów, bo sam środek zależy tylko i wyłącznie od nas i naszych smaków. Śmiało możemy zastąpić krem dżemem lub inną masą.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki tortowej
    500g masła
    250g cukru pudru
    5 żółtek
    szczypta soli
    4 łyżki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    300g kremu nutelli
    2 łyżki spirytusu

    Polewa:
    2 tabliczki deserowej czekolady
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka "oczka" z kremem nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia).
  • 2. Krem:
    Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem przesianego cukru pudru. Stopniowo dodajemy nutellę, a następnie spirytus. Przygotowaną masą smarujemy pełne krążki, a następnie dociskamy drugim krążkiem z "oczkiem".
  • 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozpuszczoną polewamy ciasteczka za pomocą szprycy z cienką końcówką lub po prostu łyżeczką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia czekolady, tak by się nie posklejały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować