Kokosowe ciasto truskawkowe

0 (0 ocen)

.

Składniki:

  • 22,5 dag ciastek kokosanek
    15 dag masła
    1,5 kg truskawek
    11 dag cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    2 opakowania cukru waniliowego
    5 płatków żelatyny
    250 ml mleka kokosowego kremowego (niesłodzonego)
    250 ml śmietany
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kokosowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokosanki umieszczamy w dużym woreczku do zamrażania, zamykamy, kruszymy, aż osiągną konsystencję bułki tartej. Masło topimy w rondelku i mieszamy z okruchami kokosanek. Mieszaniną wylepiamy dno tortownicy (o śr. 26 cm), wyłożonej pergaminem, wyrównujemy i dociskamy palcami. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godz.
  • 2. Żelatynę moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, osączamy i oczyszczamy. Około 80 dag owoców w tym samym rozmiarze układamy blisko siebie na przygotowanym spodzie. Około 55 dag truskawek, 8 dag cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego oraz sok z cytryny miksujemy na purée, przelewamy je do rondla i lekko podgrzewamy, stale mieszając dodajemy połowę odciśniętej żelatyny, mieszamy i wylewamy na ułożone w tortownicy owoce. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na 2 godz.
  • 3. Resztę żelatyny mieszamy z 5 łyżkami letniego mleka kokosowego, aż się rozpuści. Resztę mleka łączymy z pozostałym cukrem, dodajemy masę żelatynową i mieszamy. Schłodzoną śmietanę i drugie opakowanie cukru waniliowego mocno ubijamy. Krem kokosowy łączymy z bitą śmietaną i napełniamy tą masą rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdki.
  • 4. Kremem śmietanowo-kokosowym dekorujemy całą powierzchnię ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem oprószamy wiórkami kokosowymi, dekorujemy pozostałymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Mikser ręczny ErgoMixx marki Bosch ze stojakiem i dwiema misami ma przyjemny w dotyku uchwyt, duże przyciski i ergonomiczny kształt. Mocny i cichy silnik zapewni perfekcyjne ubijanie śmietany, mieszanie składników czy ugniatanie ciasta. 
Do dyspozycji jest 5 prędkości i funkcja pracy pulsacyjnej Turbo. Końcówki do ubijania i haki można umyć w zmywarce.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować