Tak nazywa to ciasto moja rodzina, bowiem ma strukturę i lekkość tego przysmaku, a przy tym spełnia wszelkie kryteria wyrafinowanego, klasycznego, polskiego sernika.
Sernik "ptasie mleczko"® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od sklarowania masła i ostudzenia go. Następnie rozdziela jajka, białka wstawiam do lodówki, zaś zółtka ucieram mikserem z cukrem na kogiel mogiel. Masa żółtkowa ma być w kolorze blado żółtym, z wyraźnymi pęchęrzykami powietrza oraz bez krytształków cukru. Dlatego nie żałuję ani czasu ( dobre 10 minut),ani obrotów miksera. W wiekszym naczyniu, w którym będę przygotowywała ciasto, mieszam oba rodzaje sera ze śmietaną, następnie wlewam żółtka z cukrem i dobrze ucieram wszystko razem. Teraz wlewam do powstałej masy masło oraz kilka kropli esencji waniliowej i mieszam 2-3 minuty. Kolejny składnik to budyń, zasada jest taka, że na każde pół kilograma sera daję 1 dużą paczkę budyniu rodzinnego. Budyń wsypuję stopniowo i dobrze rozkręcam, aby nie było grudek w masie serowej. Odrobinę budyniu zostawiam do posypania rodzynek. Dodaję je następnie do ciasta. Do schłodzonych białek dodaję szczyptę soli i ubijam z nich sztywnę pianę. Dodaję ją następnie do ciasta, ale mieszam ją bardzo deliktnie drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzewam do 170 C. Formę smaruję tłuszczem i wykładam herbatnikami, wylewam masę serową i piekę 60 minut na złoty kolor.
Komentarze