Masa budyniowa
1/2 L mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 kostki masła
Wkładka jabłkowa
1,5 kg jabłek, które nie rozpadają się szybko podczas duszenia
2 galaretki cytrynowe
100 ml wody
1 łyżka masła
Wierzch
2 galaretki - smak dowolny u mnie Mohito
Przekładaniec z jabłkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
Pieczemy ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
2.Masa budyniowa
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. Studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
3.Jabłka
Obieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.
4.Wierzch
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Składanie
Na biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące jabłka. Całość wkładamy do lodówki by jabłka stężały. Na jabłka wylewamy tężejącą galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.
Komentarze