Przekładaniec z jabłkami

4.83 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób

Smaczne ciasto przekładaniec z masą jabłkową i masą orzechową idealne na święta i inne okazje.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    60 dkg mąki
    20 dkg cukru pudru
    10 dkg margaryny
    3 jajka
    10 dkg miodu sztucznego
    1 łyżeczka sody


    Masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    3 galaretki cytrynowe


    Masa orzechowa
    30 dkg orzechów włoskich
    10 dkg margaryny
    2 łyżki miodu
    10 dkg cukru
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Przekładaniec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiej z sodą i cukrem pudrem dodaj margarynę, jajka , miód, zagnieść ciasto podziel na 3 części rozwałkuj i upiecz w blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35 w temperaturze 180 st. około 25 minut

    2 placki upiecz same
    1 placek upiecz z masą orzechową na wierzchu.
  • 2. Masa orzechowa
    Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj cukier, miód oraz orzechy, podsmaż około 5 minut i ciepłe wyłóż na 3 placek i upiec około 35 minut w temperaturze 180 st.
  • 3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka dodaj 2 łyżki wody i upraż, następnie dodaj suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia galaretek.
  • 4. Lekko tężejące jabłka podziel na pół.
    Wyłóż połowę jabłek na pierwszy placek przykryj drugim plackiem wyłóż drugą połowę jabłek na wierzch położ placek z masą orzechową.
    Ciasto wstaw do lodówki.
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować