Przekładaniec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Mąkę przesiej z sodą i cukrem pudrem dodaj margarynę, jajka , miód, zagnieść ciasto podziel na 3 części rozwałkuj i upiecz w blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x35 w temperaturze 180 st. około 25 minut
2 placki upiecz same
1 placek upiecz z masą orzechową na wierzchu.
2.Masa orzechowa
Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj cukier, miód oraz orzechy, podsmaż około 5 minut i ciepłe wyłóż na 3 placek i upiec około 35 minut w temperaturze 180 st.
3.Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka dodaj 2 łyżki wody i upraż, następnie dodaj suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia galaretek.
4.Lekko tężejące jabłka podziel na pół.
Wyłóż połowę jabłek na pierwszy placek przykryj drugim plackiem wyłóż drugą połowę jabłek na wierzch położ placek z masą orzechową.
Ciasto wstaw do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze