prosty SERNIK KRÓLEWSKI

4.94 (164 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

ten serniczek robi się naprawdę szybko, gdyż nie potrzeba oddzielać żółtka od białek. A to wielki plus i zaleta w jego przygotowaniu. Piecze się go z przerwami w pieczeniu. Jest pyszny, delikatny, aksamitny i rozpływający się w smaku - wspaniały. Wyjdzie każdemu nawet tym którzy po raz pierwszy mają zamiar przygotować sernik.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    3 szklanki maki,
    250 margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    2 łyżki kakao
    1 cale jajko,
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    Masa serowa:

    150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
    1 kg twarogu sernikowego
    200 g cukru
    5 dużych jajek
    1 duże opakowanie budyniu śmietankowego

    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.94 (164 ocen)

Prosty sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie te składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na większą i mniejszą połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, większą i mniejszą. Mniejszą umieszczamy w zamrażalniku a większą rozwałkowujemy i wykładamy formę - można bezpośrednio lub wcześniej dać papier do pieczenia. Wyłożoną formę z ciastem podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach jakieś 10 - 15 min. Podpieczony spód ciasta wyjmujemy i odstawiamy.

    Przygotowujemy w tym czasie masę serową.
    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny oraz wsyp budyń. wymieszaj. Gotową masę serową wylej na wierzch i wyrównaj. Wyjmij z zamrażalnika pozostałą część ciasta i zetrzyj na wierz masy serowej na tarce o dużych oczkach. Piecz w temp.180 stopni przez 30 minut. Wyjmij po 30 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach ponownie je wsadź na kolejne 30 minut i gotowe. Po upływie danego czasu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw go by przestygło. Przestygnięty serownik posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Porady

wszystkie składniki do masy serowej powinny mieć temperatur ę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować