Prosty jabłecznik "kisielek"

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Wczoraj upiekłam przepyszny jabłecznik z jesiennych jabłek z sadu koleżanki. Przepis, który wam podam jest z mojego notesu z przepisami, który mam z przed trzydziestu lat i za każdym razem się sprawdza oraz udaje się ten wypiek.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    4 i 3/4 szklanki mąki - szklanka poj. 210 ml,
    1,5 szklanki cukru,
    1 kostka margaryny tortowa 250 g,
    3 jajka rozmiar L,
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo :
    1,5 kg jabłek,
    2 kisiele z owocami 26 g każdy,
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Prosty jabłecznik "kisielek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początek przygotować jabłka umyć je i obrać ze skórki, następnie każde jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Gdy mamy już starte całe półtora kilograma jabłek przygotować kisiel i wsypać go do startych jabłek dodając również cynamon. Całość dokładnie wymieszać i nie przejmować się jak jest sok, najlepsze jabłka do tego ciasta to lekko kwaskowate
  • ciasto 2. Jak już mamy przygotowane jabłka wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta, do miski wsypać cztery szklanki mąki wbić całe jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia dodać śmietanę oraz pokrojoną w cienkie plastry margarynę o temperaturze pokojowej. Wyrabiając ciasto z dodanymi składnikami wsypać resztę mąki i wyrobić na jednolitą masę, ciasto lekko się klei ale takie ma być
  • ciasto 3. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką przełożyć jedną część ciasta i za pomocą mokrych rąk rozłożyć je po całej blaszce, ponakłuwać ciasto widelcem następnie wyłożyć przygotowane jabłka i rozłożyć na cieście wyrównując górę. Na jabłka położyć drugą część ciasta sklejając w całość i widelcem zrobić wzorek
  • ciasto 4. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia
  • ciasto 5. Ciasto jabłecznik idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z gorącą kawą. Bardzo dobrze się kroi po ostygnięciu nie rozpada się, takie ciasto sprawdzi się nawet w towarzystwie przyjaciół i nie tylko. Smak ciasta jest wspaniały ciasto lekko kruche a kwaskowate jabłka idealnie sprawdziły się do słodkiego ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować