Prosty jabłecznik

5 (193 ocen)

  • 20 min

To jest przepis od mojej prababci.

  • 20 min

Składniki:

  • 4-5 jabłek
    10 dag masła lub margaryny
    ok. 2/3 szklanki mleka
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    25 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Prosty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w szóstki.
  • 2. Tłuszcz i mleko podgrzej w garnuszku, aż tłuszcz się rozpuści.Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  • 3. Jajka ubij z cukrem do białości, dodaj ostudzone mleko z tłuszczem i wymieszaj.Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość łyżką.
  • 4. Tortownicę (ok 22 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia.Wylej ciasto,ułóż cząstki jabłek i posyp cynamonem.Piecz ok. 35 min w temp. 170 stopni przy włączonym termoobiegu.Po lekkim przestudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować