Proste puchowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Masło ze śmietanką i połową cukru zagotować i przestudzić.
Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, ekstraktem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wkręcać. Rozsmarować w blaszce 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Na cieście poukładać połówki śliwek, brzuszkiem do dołu.
3.kruszonka- Zmiksować masło z cukrem i żółtkiem.Przesiać mąkę z proszkiem, dodać ekstrakt i znowu zmiksować, ale na niższych obrotach miksera. Nie zagniatać rozrzucić po śliwkach.
4.Piec ok.50 min. w 175 *C. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynową polewą.
Komentarze