Bułki pszenne

4.51 (154 ocen)

Domowe bułki pszenne smakują wyśmienicie. Są idealne na śniadanie z konfiturą.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    15 g drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki masła

    Z podanych składników wychodzi 10 bułek.
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i jedną łyżkę mąki. Mieszamy. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę opruszóną mąką, formujemy w wałek i dzielmy ciasto na 10 części. Formujemy kulki, posypujemy lekko mąką z wierzchu i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko otrzepujemy z nadmiaru mąki, lekko spłaszczamy i na środku tępą stroną noża nacinamy bułki prawie do spodu.
  • 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Bułki pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować