Domowe bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn:
Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą, posypujemy troszkę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia ok. 15 min.
Mąkę, sól, masło, jajko i gotowy zaczyn przekładamy do misy miksera i mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Ciasto odstawiamy na jakieś 5-10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez ok. 5 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Ciasto przekładamy do miski podsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części (wielkość po wyrośnięciu bułeczek kajzerek), lub 6 części (po wyrośnięciu będą to duże bułki hamburgerowe). Z formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ją spłaszczamy. Przykrywamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki możemy posmarować mlekiem roztrzepanym z żółtkiem i posypać sezam. Znak krzyżyka na kajzerkach zrobiłam napiętą nitką. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 17 min. w temperaturze 215°C, grzałka góra- dół.
Komentarze