1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać żółtka, po łyżce oleju i octu, mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na dwie części.
2.Przygotowanie wkładki:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dać pokrojone w kostkę wafelki, kokos i orzechy. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C.
3.Przygotowanie kremu:
Pojedynczą torebkę cappuccino zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić.
Pozostałe z wkładki żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać ostudzone cappuccino, mąki. Masę wlać na gotujące się mleko, cały czas lekko mieszać, aby się nie przypaliło - konsystencja budyniu. Po wystudzeniu tak przygotowany budyń utrzeć z kostką masła.
Przełożenie: połowa biszkoptu - połowa masy - wkładka - druga połowa masy - druga połowa biszkoptu. Wierzch ozdobić polewą lub masą.
Komentarze