Powidła śliwkowe na rauszu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml każdy. Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej- 4 g.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
    400 g cukru
    2 cytryny
    125 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 opakowania przyprawy do grzanego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Powidła śliwkowe na rauszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powidła śliwkowe na rauszu 1. Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować